Östergötland

Svalt intresse för cellprov i Norrköping

Kvinnor i Norrköping är betydligt sämre på att gå på gynekologisk cellprovskontroll än kvinnorna i Linköping och Motala. – Det finns ingen riktig förklaring till det, men vi tror att det har att göra med att Norrköping är en arbetarstad, säger barnmorskan Ingela Adamsson.

På ett cellprov kan man se förstadier till cancer i livmoderhalsen. Men intresset att gå och testa sig skiljer sig mellan de östgötska städerna. I den östra länsdelen är det 60 procent av de unga kvinnorna som går på kontroll jämfört med 78 procent i den västra länsdelen.

Vad skillnaderna beror på vet man inte. En förklaring kan vara Norrköpings historia som arbetarstad.

- Man tar inte lika bra hand om sig som i universitetsstaden Linköping. Men varför det är så bra i Motala vet vi ju inte heller, det är ju ingen universitetsstad, säger Ingela Adamsson.

Är kvinnor och tjejer rädda för att ta det här provet?

- Ja, det är jättemånga som är det. Men det är kanske inte bara provet man är rädd för, utan det är den här stolen man ska upp i, att man ska exponera sig och visa sitt underliv. Sedan finns det vilda rykten om att det skulle göra ont att ta det här provet, men det gör det ju inte, säger Ingela Adamsson.

Lotta Karlsson
lotta.m.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".