Det blir inget idrottsforskningscentrum i Linköping. Foto: Ingvar Karmhed SCANPIX
Linköping

Inget centrum för idrottsforskning

Det blir inget idrottsforskningscentrum i Linköping - i alla fall inte just nu. Linköpings kommun och landstinget har inte råd att satsa några pengar.

– Det kompletta blir inte av i nuläget. Det är en besvikelse för oss som har jobbat med det här, säger Mats Hammar, dekanus vid Linköpings universitet.

Tanken var att både forskare och forskning kring idrottsfrågor skulle samlas under ett tak tillsammans med en särskild idrottsmottagning för både elitidrottare och motionärer. Linköpings universitetet, kommunen och landstinget skulle samarbeta, men sparkrav i både kommun och landsting har lett till att planerna lagts på is.

Projektet har diskuterats i tre år, men trots all tid som lagts ned tycker ändå Mats Hammar att arbetet inte varit förgäves.

– Det hindrar ju inte att vi från Hälsouniversitet har samlat ett nätverk av forskare som hittat varandra tack vare det här initiativet, säger Hammar.

Intresset för centrumet från kommunens sida hängde ihop med målsättningen att bli Sveriges idrottsstad 2015 medan landstinget såg fördelar med att ha en speciell mottagning för idrottsskador. Hälsouniversitetet tänkte att studenter kunde praktisera på mottagningen.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".