Östergötland

Många ringer sjukvården efter influensalarm

Uppdaterad 14.05
Sjukvårdsrådgivningen i Östergötland får just nu ta emot en hel del samtal om svininfluensan. 

–Vi är inte nedringda, men visst är det en del oroliga som hör av sig, säger sjuksköterskan Asta Lindström på sjukvårdsrådgivningen.

Hittills har åtta dödsfall i svininfluensa konstaterats säkert och internationellt pågår ett omfattande arbete med att stoppa smittspridningen. Enligt Asta Lindström beror det sannolikt på att de som hitills dött i sjukdomen är yngre personer. 

– Vanligtvis får vi ju räkna med att några dör under en influensaepedemi och ofta rör det sig då om äldre personer med nedsatt immunförsvar. Men i det här fallet verkar det ju handla om yngre friska personer.

På sjukvårdsrådgivningen får personalen nu fortlöpande instruktioner från infektionskliniken i Linköping om vilka råd som ska ges till oroliga länsbor. 

– De råd vi ger är att de som nyligen kommit hem från Mexico eller USA och drabbas av feber, hosta och ont i halsen, ska ta kontakt med infektionsmottagningen.

Länsstyrelsen i Östergötland följer rapporteringen kring den nya influensan, men planerar inga speciella åtgärder i nuläget.

– Beredskap har vi alltid för allvarliga händelser. Men hittills är det inget vi kan göra. Det finns ju inga sjukdomsfall i Sverige ännu, säger länsveterinär Barbro Röken.

Eva Kihlkrans, försvarsdirektör på länsstyrelsen, säger att den nya influensan framför allt är en fråga för landstinget. Först om sjukdomen skulle hota viktiga samhällsfunktioner kommer länsstyrelsen att agera.

– Därifrån är vi långt ifrån nu. Vi gör inget aktivt, utan vi följer händelserna, säger hon.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se
Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".