Söderköpings kommunhus
Söderköping

Anställningsstopp i Söderköping

Kommunledningen i Söderköping inför nu ett omedelbart anställningsstopp. Orsaken är att skatteintäkterna minskar på grund av lågkonjunkturen. Om ingenting görs står kommunen inför ett mångmiljonunderskott i år.  

– Det fattas mellan 16 och 17 miljoner i år och 27 miljoner nästa år och då är ju anställningsstopp och investeringsstopp två verktyg som kan vara till hjälp när man ska reducera kostnaderna, säger Magnus Berge (C) kommunstyrelsens ordförande i Söderköping.

Hur besparingarna kommer att drabba kommunens invånare är det, enligt Magnus Berge, för tidigt att säga något om. Under dagen har samtliga chefer suttit i möte med kommunledningen för att diskutera möjliga effektiviseringar.

– Det allra mesta som vi håller på med kommer vi att kunna fortsätta med, men det är klart att det här får konsekvenser och vi politiker får helt enkelt stå upp för de serviceförsämringar som blir en oundviklig följd.

Han säger också att Söderköping inte drabbats hårdare av den ekonomiska krisen än många andra kommuner, men konstaterar samtidigt att situationen är allvarlig:

– Det här är ju en av de värsta kriser som vi som jobbar med sådant här har varit med om. Tappet i prognoserna är riktigt rejält.

I vissa kommuner, bland annat Finspång, har också kommunledningen redan fattat beslut om uppsägningar. Men enligt Magnus Berge är målsättningen i Söderköping att undvika såväl skattehöjningar som varsel. 

– Man kan inte utesluta det, men som det ser ut just nu ska det inte behövas, säger han.

Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista