(V) förbereder möte i Motala.
motala

Få deltagare på vänsterpartiets förstamajmöte i Motala

Det var ödsligt på stortorget i Motala när Vänsterpartiet kallat till ett förstamajmöte. Endast ett femtiotal personer hade hittat dit. Men Socialdemokraterna och LO räknar med att 500 personer ska komma till Motala, när man ordnar ett regionalt firande för hela länet i eftermiddag.  

– Jag vill gå ut på stan och känna att jag inte är ensam och att jag kan påverka på något sätt. Att det finns fler runtomkring mig, säger Heléne Bergström som deltog i Vänsterpartiets möte.
– Vad tycker du om att det är så få som har samlats här?
– Det är fruktansvärt tråkigt och kan vara en avspegling av det politiska engagemanget. Men samtidigt så konkurrerar mycket annat i en sån här liten stad. Vi har en jättestor marknad i Godegård och jag tror hela Motala är där idag, säger Helén Bergström.

Jobben och EU-valet verkar bli de viktigaste frågorna som årets förstamajtalare kommer att beröra. I Motala började Vänsterpartiet sitt möte redan klockan tio på förmiddagen. Och på mötet i Motala talade Torbjörn Björlund vänsterpartist och riksdagsledamot från Norrköping. Han valde att ta upp frågan om EU-valet och hur EU hanterar jobbfrågan. Samtidigt tog han upp frågan om jobben och den ekonomiska krisen, där han krävde mer pengar till kommunerna.

– En sak man kan göra är att lägga in pengar och ordna med garantier så att kommunen kan ha kvar sina anställda. För det vikande skatteunderlaget är en kärnfråga i det här, säger Torbjörn Björlund (V).

Och arbetarrörelsen i Östergötland satsar på ett regionalt förstamajfirande i Motala och där Thomas Östros (S) som är ekonomisk talesman, är talare.

– Vi har ju haft många varsel i Motala så det kommer i första hand att handla om jobbfrågan och ungdomsarbetslösheten, tror Roland Tergeland som är vice ordförande för IF Metall i Västra Östergötland.  Jag vet att det kommer bussar från både Norrköping och Linköping så jag hoppas att det kommer mellan fyra och femhundra personer.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".