ÖSTERGÖTLAND

Finanskritik i första majtalen

Fokus låg på jobb och finanskrisen i första maj-talen. Demonstrationer och möten hölls på flera håll runt om i länet. I Norrköping samlades flera hundra personer när Thomas Östros förstamajtalade.

– Vi riskerar massarbetslöshet bland byggnadsarbetarna i takt med att byggnationen avstannar, sa bland annat Thomas Östros i sitt tal, det är ju då vi ska renovera hyreslägenheterna och miljonprogrammen.

Omkring 500 norrköpingsbor kom till Laxholmstorget i för att lyssna på Thomas Östros. I sitt tal kritiserade han regeringen för passivitet i jobbfrågan samtidigt gick han till hårt angrepp mot regeringens skattepolitik.

– De som är starkast och har mest måste bära mest, då får det vara slut på skattebonusarna som Borg ställer ut till de som har det bäst ställt.

Senare åkte han vidare till Motala för att delta i ett regionalt förstamajfirande där. Just i Motala samlades ett 50-tal personer på förmiddagen för att lyssna på Torbjörn Björlund som majtalade om bland annat jobben och EU-valet.

I Linköping talade Anna-Lena Sörensson i S:t Larsparken. Även där var det sysselsättningen som stod i fokus.

Om bara några veckor är det val till EU-parlementet och den 1 juli tar Sverige över ordförandeskapet i EU, men EU-frågan fick inte så stort utrymme i första maj-talen. Undantaget var den socialdemokratiske EU-parlementarikern Göran Färm som majtalade i Norrköping.

– Nu måste vi börja lära oss att också EU har makt att stifta lag som gäller i Sverige, inte bara riksdagen.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".