1 av 3
Skadegörelsen på länet skolor kostar mycket pengar. Foto Fredrik Sandberg / SCANPIX
2 av 3
Erik Henriksson, rektor på Lagmansskolan i Mjölby
3 av 3

Skadegörelsen kostar miljoner

Nästan sex miljoner kronor, så mycket kostade vandaliseringen på länets skolor förra året. I Mjölby har skadegörelsen varit omfattande under en längre tid.

Sveriges Radio Östergötlands undersökning visar att vandalisering på länets skolor kostade närmare sex miljoner kronor förra året. Mjölby kommun är en av de värst drabbade där kostade vandalisering på skolorna 2008 över en miljon kronor.

– Det är väldigt mycket rutor som spräcks, väldigt ofta. Väldigt mycket saker som välts och dörrar som plockas bort. Saker som görs bara för att förstöra för människor. Det är otrevligt man vill ha en skolgård som man trivs i, säger Jennie Karlsson som är elev i Mjölby.

Även eleven Johan Nyman märker av vandaliseringen och han tycker det är en onödig kostnad.

– Det blir tråkigt för andra, de råkar bara illa ut. Det blir skadestånd som skatten betalar så det blir högre skatt då, säger Johan Nyman.

Det handlar om sanering av klotter och kostnader för köp och montering av nya glasrutor samt övriga skador som är orsakade av sabotage.

– Det är bortkastade pengar helt enkelt. Vi har bara en summa pengar att bedriva verksamhet för och det är klart att det som vi brukar kalla guldkant i tillvaron det försvinner. Det försvinner tack vare att pengarna måste användas till att snygga upp i våra byggnader säger Erik Henriksson.

Michelle Lifh som går på gymnasiet i Mjölby tror att en av orsakerna till vandaliseringen kan vara att ungdomarna inte har någonstans att gå.

– Man har inget att göra på kvällar och helger och då kanske klotter och sönderslagna rutor blir en sysselsättning för att ha något att göra. Det är väl människor som anser att det är kul, säger Michelle Lifh.

Även Söderköpings kommun har haft stora problem med vandaliseringen de senaste två åren. Jan Carlson arbetar på Ramunderstaden i Söderköping. Han berättar om hur man arbetar aktivt för att försöka få ner kostnaderna.

– Dels har vi suttit på skolorna nattetid. Sen har vi satt in ett starkare glas som är lite dyrare. När vi väl får lite indikationer på vilka det är så försöker vi på bred front att arbeta med dem, samarbeta helt enkelt.

Jan Carlson menar även att övervakningskameror kan fungera.

– Då får vi en bild och blir lite säkrare på vilka ungdomar det är. Sen kanske man inte kan beskylla dem direkt, men man kan i alla fall börja arbeta med dem.

Vidare säger Jan Carlson att vandaliseringen sker delvis för att ungdomarna mår dåligt.

– På något sätt är det en protest mot samhället och det finns orsaker att finna kanske i familjen. Jag tror att man måste titta på problemen runt hela situationen för ungdomen, säger Jan Carlson.

Skoleleven Isac Mideskog har sin teori om när och hur vandaliseringen sker.

– Det är ungdomar i tjugoårsåldern som ska verka tuffa kanske. Det är vardagskvällarna kanske som de smiter ut och då händer det, säger Isac Mideskog.

                                                  Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Så mycket kostade skadegörelsen kommunerna 2008:

Mjölby: 1 088 976
Söderköping: 265 061
Norrköping: 2 835 807
Boxholm: 144 950
Ödeshög: 33 000
Motala: 334 727
Åtvidaberg: 23 000
Vadstena: 20 000
Finspång: 250 000
Kinda: 18 500
Ydre: 3 000
Valdemarsvik: 37 000
Linköping: 585 664*

* Kommunen har inte lämnat någon totalbelopp för samtliga skolor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".