Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
Östergötland

Göta kanalbåt i sjödrama

Uppdaterad: 16:54

Göta kanalbåten Diana gick i natt på grund vid Kittelö nordväst om Oxelösund. 53 personer fick evakueras från fartyget.  

- Vi kom fram till ett passagerarfartyg som stod på grund med kraftig slagsida och med passagerare på däck med påtagna livbälten, säger Göran Johansson på sjöräddningen i Arkösund.

Sjöräddningssällskapet från Arksöund larmades till platsen strax före fyratiden i morse. Enligt uppgift ska kanalbåten inte tagit in vatten efter grundstötningen. Sjöräddningen påbörjade direkt evakueringen av de 53 personer som fanns ombord.

- Passagerarna var lättade att få kliva av. Det är klart att man blir lite skärrad i en sådan här situation ombord. Så man tyckte väl att det var skönt att få kliva på en annan båt då och komma iland till fastlandet, säger Göran Johansson på sjöräddningen i Arkösund.

Passagerarna och besättningen fördes till lotsplatsen i Oxelösund. Kanalbåten var på väg för en fyra dagar lång kryssning från Göteborg till Stockholm. Diana byggdes 1931 och är det yngsta av kanalbolagets tre fartyg.

Orsaken till grundstötningen är ännu inte känd. Bärgare och ett dykarteam från Stockholm är i eftermiddag på väg för att undersöka fartyget.

- De ska se om det finns några sprickor i skrovet, hon har ju inte tagit in något vatten men vi vill ändå vara helt säkra. Sedan ska man se om det går att dra ut fartyget samma väg som hon kom in, säger Martin Hultman, divisionschef på Rederi AB Göta kanal.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Stefan Lindeberg
stefan.lindeberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".