Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Östergötland

Sommen satsar på miljöbensin

Sjömacken på Torpöns färjeläge vid sjön Sommen ska börja sälja alkylatbensin i sommar. Miljövinsten är stor, enligt Anna Sandhammar på Sommen naturum.

- Kör man en tvåtaktsmotor, vilket många gör, så släpper man ut 25-30 procent av bränslet rakt ut i sjön. Varje liter bensin man släpper ut påverkar 7 000 liter vatten.

Alkylatbensin är en typ av miljöklassad motorbensin med lägre innehåll av aromatiska och omättade kolväten än vanlig bensin. Den är dyrare att tillverka än vanlig bensin.

Men Peter Sterne som driver sjömacken på Torpön tror att han kan hålla nere priset så det hamnar runt en och femtio mer per liter än vanligt bensin:

-Vi gör det här för att vi brinner för sjön. Vi vill verkligen kunna lämna över en frisk sjö till våra barn och barnbarn och hoppas att fler tänker som oss, säger Peter Sterne.

Drygt ett par tusen fritidsbåtar finns i Sommen sommartid. Veronika Strömsten, som själv kör en dieseldriven motorbåt, tror att det högre priset på alkylatbensinen kan avskräcka båtägare:

- Folk kör nog på det vanliga ändå, det blir väl så, säger hon.

Det finns invändningar i båtbranschen kring alkylatbensinen. Båtmotortillverkare kan inte garantera att bensinen inte skadar fyrtaktsmotorer. Det här måste utredas, tycker Ingemar Nordström i stiftelsen Sommen som består av företrädare för kommuner med intresse för sjön:

- Vi är ju positiva till att undersöka det här och rent miljömässigt är den här bensinsorten överlägsen allt annat som finns ute, säger Ingemar Nordström, i stiftelsen Sommen.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista