Motala

"vi satsar stort på grundläggande utbildningar också"

Motalas kommunalråd Eva Isaksson Ribers (M) tillbakavisar kritiken från utbildningsledare Torbjörn Holmqvist om att Motala inte erbjuder tillräckligt med alternativ för dem som varslats från sina jobb och saknar betyg för att läsa på högskolan.

– Vi har en väldigt stor satsning på grundläggande utbildningar också. Vi har Komvux och flera folkhögskolor och vi har precis fått ett stort antal platser när det gäller Yrkesvux, säger Eva Isaksson Ribers.

Motala är en av de kommuner som satsar mest i landet på distansutbildningar på universitet och högskolor. Just nu har man samarbete med tolv olika lärosäten.

Men Torbjörn Holmqvist som jobbar med distanskurserna i Motala tycker att kommunen borde rikta in sig mer på grundläggande utbildningar i nuläget för att hjälpa dem som varslats.

Eva Isaksson Ribers berättar att ett par företag i veckan hör av sig till kommunen med intresse för att etablera sig där. Hon tror att Motala kommer att hämta sig från krisen även om ingen vet hur lång tid det kommer att ta. Kommunalrådet understryker att det finns både bra, kompetent personal och bra med lokaler i Motala. 

Även motalaborna Lennart Stråth och Dan Dahlberg är optimistiska om Motalas framtid.

-Turismen tror jag på i framtiden, säger Lennart Stråth och Dan Dahlberg inflikar:

- Ja, vi kan leva på sommaren...

Men resten av året?

- Det tar nog sin tid. Men man får inte tappa tron på stan inte. Det ska nog ordna sig, säger Dan Dahlberg.

                                                                 Raina Medelius
                                                           raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".