Fler fackförbund går ner i arbetstid

IF Metalls hårt kritiserade permitteringsavtal som innebär att anställda på krisdrabbade företag går ner i arbetstid och lön antas nu av allt fler fackförbund. På Sapa i Finspång har även Unionen, Sveriges Ingenjörer och Ledarna skrivit på avtalet.

Enligt Metalls klubbordförande på Sapa Profiler var det ett krav att fler fackförbund skulle skriva på det nya avtalet.

– Först ville vi ha en ekonomisk redovisning för att se hur siffrorna såg ut. Dessutom ställde vi kravet att även de andra fackföreningarna skulle vara med på tåget, säger Fredrik Steisjö.

Ungefär 600 anställda inom Sapa-koncernen i Finspång har idag kortare arbetstid. En del har det så akallade permitteringsavtalet med lägre lön, andra har ett tidsbanksavtal där de jobbar mindre i lågkonjunktur och mer i högkonjunktur.

Efterfrågan på Sapas produkter har minskat stadigt under de senaste månaderna och denn centrala överenskommelsen mellan arbetsgivarna och IF-metall för några veckor sedan kom som en glad överaskning för många arbetsgivare. Utan avtalet hade man varit tvungen att varsla, säger man.

– Då hade det blivit varsel. Det hade blivit varsel både i Finspång och Vetlanda mellan 100 och 150 personer, säger Rolf Noring chef på Sapa Profiler i Sverige.

När metall och teknikarbetsgivarna kom överrens om permiteringsavtalet kritiserades avtalet från både fackförbundet unionen och Sveriges ingenjörer. Ett liknande avtal skulle man aldrig skriva under sa man.

Men trots att facket centralt är emot  avtalet väljer fler och fler klubbar att skriva under det för att raädda sina företag.

--Det blev ett tryck när alla andra här skrev under. Sen är det ju hotet om uppsägningar, vi tycker att det här är bättre, säger Unionens ordförande på Sapa Ingvar Olofsson.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".