Ydre

Extrahjälp försvinner när Ydre sparar

Ydre kommun måste snarast spara fyra miljoner kronor och enligt kommunalrådet Inga Arnell Lindgren så är det grädden på moset som ska bort. En effekt är att hemtjänstpersonalen måste bli tuffare mot pensionärerna.

--Vi ser att man kanske ger lite mer tid än vi gjort biståndsbedömning av. Vi måste lära oss att säga nej. Har man jobbat länge, bor i ett samhälle och känner varandra är det svårt att säga nej om någon ber en att göra något extra. Men det kostar pengar och de pengarna har vi inte, säger Arnell Lindgren.

Lågkonjunkturen gör att även de mindre, tidigare välmående kommunerna, måste spara. Boxholm är ett exempel vi tidigare berättat om och nu har politikerna i Ydre begärt in sparförslag från sina förvaltningar.

Och effekterna blir fler än bara tuffare hemtjänstpersonal.

– Man kanske får vänta lite längre på att få hjälp, säger Inga Arnell Lindgren.

Är det acceptabelt?
– Ja, vi har inte ekonomi till mer.

Däremot fick barn- och ungdomsförvaltningen inte igenom sitt förslag att ta bort tre tjänster inom barnomsorgen. Orsak: Trycket på dagis i Ydre är högt.

Sparförslagen är inte klubbade ännu men när så görs kommer det att visa sig redan till sommaren. Elevassistenter för 250 000 kronor tas bort efter vårterminen och en av nattpatrullerna i vården dras in vid halvårsskiftet.

Tuffa besparingar, visst, men kommunalrådet tycker att Ydre varit mer generös än jämförbara kommuner hittills.

– Man får ta bort lite av grädden på moset.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".