Norrköping

Extrapengar till hårt drabbade skolor

En del skolor i Norrköping kommer att få mer pengar än tidigare beräknat men flera skolor kommer att slås ihop. Det står klart efter barn- och ungdomsnämndens extrainsatta möte idag. Sparbetinget för skolan minskas från 33 till 22 miljoner.

--Det vi kommit fram till är att vi måste hjälpa de skolor som har det väldigt kärvt ekonomiskt, säger nämndens ordförande Lars Stjernqvist (S).

Det innebär att skolor som Vikbolandsskolan och Navestadsskolan som har väldigt stora besparingskrav på sig och drabbas hårt av elevminskning kommer att få nya pengar. Det handlar om 11 miljoner kronor som skjuts till som skolorna nu slipper spara.

--För att kunna göra det omfördelas pengar men vi har också sagt att vi ska slå ihop några skolor som är små.

Har det här att göra med de reaktioner ni fått på sparförslaget?
– Ja, det kan man säga. Idag har jag läst en hel bunt med brev från elever från Vikbolandsskolan som säger att det inte skulle fungera om 17 tjänster försvinner från skolan. När man läser det så måste vi hitta sätt att omfördela pengar.

Pengarna kommer från barn- och ungdomsnändens centrala verksamhet där man nu gör en del besparingar men framför allt kommer pengarna från den planerade sammanslagningen av skolor.

– När det gäller Ljura och Ektorp så skulle vi kunna spara en hel del pengar genom en sammanslagning.

Definitivt beslut fattas 20 maj. När det gäller Ljuraskolan och Ektorpsskolan så säger Stjernqvist att det i princip redan är klart att skolorna slås ihop.

– Men när det gäller Vrinenviskolan och Hageby måste vi först ha en rejäl dialog med lärare och föräldrar innan vi bestämmer oss.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".