1 av 2
Det är en blygsam entré men här finns världens största ufo-arkiv. Foto: Henrik Witt/Scanpix
2 av 2
H¨kan Blomqvist visar upp delar av samlingen.
Norrköping

Här är världens största Ufoarkiv

I en källare i Ljura i Norrköping finns en diger samling av rapporter och observationer om utomjordisk aktivitet. Det är världens största ufoarkiv som nu visas för allmänheten för första gången.

– Ja det är faktiskt världens största arkiv och det är vi lite stolta över säger Håkan Blomqvist från arkivet för ufo- forskning.

Allt som har med oidentifierade fenomen samlas i arkivet som består av fyra lokaler på Ljuragatan i Norrköping.

– Vi samlar till och med leksaker men också foton, filmer och t-shirts allt som har med ämnet att göra på olika sätt, även romaner som har med tefat att göra.

Samlingen innehåller även 20 000 svenska ufo-rapporter, 32 000 tidskriftshäften och 50 000 pressklipp. Vidare säger Håkan Blomqvist att samlingen finns för att spegla fenomenet på olika sätt ur ett historiskt, sociologiskt och psykologiskt perspektiv. Dessa olika aspekter skall finnas för forskningen inom området.

Det var 1973 som arbetsgruppen för ufologi grundade arkivet och Håkan var en av de tre grundarna. 1980 flyttade arkivet från Södertälje till Norrköping och ombildades då till en ideell stiftelse under namnet arkivet för ufo- forskning. Men vad det gäller rymdvarelsernas existens är Håkan Blomqvist lite kluven.

– Vi brukar vara lite försiktiga med att tala om utomjordingar. Det för att vi menar att det bara är en teori för att förklara den här restmängden av ufo- rapporter som vi inte kan förklara. Det kan vara utomjordiska besökare, men vi säger inte att det är så. Vi står lite mellan de totala skeptikerna och de naivt tefatstroende på det viset säger Håkan Blomqvist.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista