Forskare och läkare ska samarbeta kring barndiabetes. Foto. Hasse Holmberg Scanpix

Nordiskt samarbete om barndiabetes

Forskare och läkare i Sverige ska samarbeta med andra nordiska läkare om barndiabetes. Bland annat ska man titta på vad det finns för likheter i hur många barn som insjuknar.

I Sverige finns ett register som kommer att användas som grund i samarbetet.

--Det finns ett sådant här register i Norge, Danmark och Island. Vi ska starta gemensam forskning med dem så det blir jättespännande, säger Ulf Samuelsson barnläkare i Linköping som håller i det svenska registret.

Forskarna ska förutom insjuknandefrekvens undersöka vad diabetes kan bero på, om det finns likheter mellan länderna och hur diabetesvård fungerar bland invandrare.

Alla barn i Sverige som har diabetes finns med i barndiabetesregistret Swediabkids.

7 700 barn och unga upp till och med 18 år finns registrerade där och registret innehåller uppgifter om deras insulindoser, insulinkänningar, rök- och motionsvanor, återbesök i vården med mera.

Sverige har efter Finland flest barn i världen med diabetes typ 1 i världen. Men ännu är Finland inte med i det nordiska samarbetet.

– Vi håller på med det. Vi har haft kontakt med Finland och det fortskrider, säger Ulf Samuelsson.

Det svenska registret har fungerat sedan sekelskiftet och från och med förra året uppdateras det av alla barnkliniker i landet. Därmed finns en faktabas där det går att följa utvecklingen av vården i Sverige.

– Vi ser en långsam förbättring i diabetesvården som man delvis kan tacka det här registret för eftersom alla barnkliniker kan jämföra sig med andra. De rapporter som kommer in visar att det går bra för diabetesvården, säger Ulf Samuelsson.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".