Kommunen: Vi fick ingen information

På socialkontoret i Linköping är man uppröd över omständigheterna kring att en 13-åriga flicka från Östergötland tog livet av sig när hon behandlades på ett hvb-hem i Småland. Trots kontroller kom det ingen information om missförhållanden på hemmet.

– Vi ser allvarligt på det här det är ju vi som anmält det till länsstyrelsen, säger Jens Samuelsson som är chef på barn- och familjeavdelningen i Linköping.

Efter flickans död har länsstyrelsen i Kalmar län fått in tre anmälningar. Förutom den från Linköpings kommun även från behandlingshemmet och från den kommun som den pojke som anmälts för sexuellt utnyttjande av flickan kommer ifrån.

I sitt beslut riktar länsstyrelsen skarp kritik mot behandlingshemmet och det finns även kritik mot Linköpings kommun. Enligt länsstyrelsen i Kalmar är det tveksamt om kommunen lämnat tillräcklig information om flickan till behandlingshemmet för att vården skulle bli rätt.

– Det tycker jag är felaktigt. Det står att det inte finns någon vårdplan men det är fel. Den undertecknades av mamman i samband med att vi var där, säger Jens Samuelsson.

Vad har ni för koll på de behandlingshem som finns och på andra ungdomar som behandlas där? 
– Vi har inte kunskap om alla barn som är placerade på behandlingshem det har vi inte ens rätt att ta del av.

Det är ett år sedan den 13-åriga flickan tog sitt liv och saken kommer nu att få sitt rättsliga efterspel. Hur det går vill Jens Samuelsson inte gå in på.

– De vill jag inte uttala mig om men vi kommer att vara ännu mer uppmärksamma på vad barnen själva säger och ser för problematik när de är på behandlingshem.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se
Peter Bengtsson
peter.bengtsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".