Pappersindustrin mot strömmen

Samtidigt som lågkonjunkturen knäcker fler och fler företag lyckas pappersindustrin överaska marknaden med positiva resultat.

Idag presenterade Holmen Paper sin kvartalsrapport för årets första tre månader och den var betydligt bättre än analytikerna räknat med.

--Det är framför allt två faktorer som spelar in. Vi har fått igenom en del prishöjningar och vi har en något lägre kostnad för våra fibrer vi köper in, säger Holmen Papers informationsansvarige Jonas Lindell.

Vinsten på 341 miljoner kronor före skatt var nästan 80 procent bättre än förväntat. För affärsområdet Holmen Paper var resultatet 117 miljoner jämfrört med 20 miljoner sista kvartalet innan.Detta trots att efterfrågan på Holmens produkter minskat med 15 procent under perioden.

Även andra bolag i skogsindustrin har märkt av den minskande eterfrågan men trots det har värdet på skogsaktierna ökat kraftigt de senaste veckorna.

Bäst har det gått för massa- och pappersproducentet Billerud. Deras aktiera har ökat med 120 procent i värde.

En förklaring är förutom låga råvarupriser och höja prisera på tidningspapper är att den svenska kronan tappat i värde.

– Valutan spelar stor roll eftersom vi exporterar mycket och då är det bra med en svag kronkurs. Men jag tror också att vi blivit bra på att anpassa mun efter matsäck. Vi, jobbar ständigt med att effektivisera verksamheten och det har gett resultat, säger Jonas Lindell.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista