Sören Svedjefeldt vill införa obligatorisk gasolkontroll av säsongscampare.
Östergötland

Campingägare vill införa gasolkontroll

Den 29 april försvann kravet på kontroll av gasolutrustningen i husvagnar och husbilar. Nu vill campingägare starta egna kontroller för att slå vakt om säkerheten.

- Då vet man att utrustningen fungerar som den ska, säger Sören Svedjefeldt, som driver Sandviks camping.

Regeln om obligatorisk gasolkontroll på Bilprovningen infördes 2002 efter en rad allvarliga incidenter med läckande gasol i husbilar och husvagnar.

Men i dag är den obligatoriska kontrollen borttagen och istället helt frivillig mot en att man betalar en extra avgift.

- Jag tycker det är ett tokigt beslut för ur säkerhets synpunkt bör det kontrolleras på något sätt, säger Sören Svedjefeldt, som driver Sandviks camping utanför Linköping.

Är du orolig som campingägare för att det kan bli olyckor?

- Det är klart att man är lite orolig. Man utgår ju från att allt fungerar som det ska man kan ju inte gå runt och vara orolig hela dagen. Men visst, ser man i tidningarna att det har hänt olyckor, då börjar man fundera, säger han.

Bland campingägare finns nu en oro att risken för olyckor kommer att öka. Inom organisationen Caravan Club diskuterar man nu att sätta upp egna gasolkontroller för att folk ska få campa på anläggningarna. Sören Svedjefeldt planerar att sätta upp gasolkontroll på sin camping till nästa säsong.

- Gäster tror jag inte att man kan kontrollera på det sättet, men de som ligger som säsongscampare som stannar lite längre kan man kontrollera. Där kan man ta en liten slant och göra en obligatorisk kontroll, säger han.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".