En av pojkarna erkände misshandel

En av pojkarna som misstänktes för att ha misshandlat en 13-årig flicka på ett behandlingshem i Mönsterås hade erkänt misshandel. Det visar den nedlagda och sekretessbelagda förundersökningen som Ekot har läst. Flickan kom från Östergötland och skickades av socialkontoret i Linköping till behandlingshemmet i Småland.

Bland annat erkände pojken att han misshandlade flickan strax innan hon rymde för att ta sitt liv. Förhörstexten mellan polisen och pojken är inläst av andra röster.  

Anser du att du har gjort dig skyldig till brottet misshandel av Elin?

– Ja.

Vet du vad misshandel är, har ni gått igenom det?

– Ja, jag vet vad det är.

Erkänner du dig skyldig till brottet misshandel?

– Ja

Pojken som här förhörs är straffmyndig. Han berättar att han slagit och sparkat den 13-åriga flicka vi kallar Elin flera gånger. Det grövsta tillfället var strax innan hon rymde från vårdhemmet Carl Bobergsgården i Mönsterås för att ta sitt liv. Då stod han och en annan pojke och slog och sparkade på Elin när hon satt i en soffa. Ingen av personalen fanns där.

Trots att pojken alltså erkänner misshandel las förundersökningen ner av kammaråklagare Hans Ranholm.

– Ett erkännande måste tas för vad det är, det ska som regel stödjas av någon annan form av bevisning. Man måste också vara uppmärksam på att vad människor i allmänhet menar med ett erkännande inte alltid i juridisk mening är ett erkännande. Det kan finnas andra omständigheter som gör att man kan ha haft rätt att värja sig men som man kanske uttrycker som ett erkännande, säger Hans Ranholm.

Varken pojkens eller vittnenas berättelser om våldet ger bilden av att pojkarna värjde sig. Så här har ett vittne berättat om händelsen.

Det slog på henne med knytnävarna och han sparkade henne på revbenen. När de båda började slå på Elin så reste de sig och ställde sig bredvid soffan. A sa till dem att sluta slå Elin men det gjorde de inte.

Såhär berättar den straffmyndiga pojken som slog om det han själv kallar misshandel.

Hur många knytnävslag handlar det om?

– Det vet jag inte, det är massor.

Massor?

– Ja.

Hur många sparkar kan det handla om, från din sida, mot Elin?

– Tio kanske.

Åklagare Hans Ranholm står fast vid att erkännandet och vittnesmålen inte räckte för åtal.

– Min uppfattning är att brottsmisstankarna som fanns i det här fallet har utretts så långt det har varit möjligt. Jag tror inte att det finns förutsättningar för att driva någon utredning längre än vad som har skett, säger Hans Ranholm.

I den nedlagda polisutredningen framgår våldet mot Elin tydligt men enligt Curt-Rune Roos som är föreståndare och ägare av Bobergsgården har personalen inte känt till att hon har utsatts för våld.

Han säger att det bara rörde sig om vanligt gnabb mellan tonåringar.

– Vi såg aldrig att de slog på henne, säger Curt-Rune Roos.

De slog henne med knytnävarna, den ena sparkade henne i ryggen och den andra sparkade henne på revbenen, det låter inte som syskongnabb?

– Nej, och det är vad som har kommit fram efteråt, säger Curt-Rune Roos.

Hur kan du säga att det inte förekom någonting?

– Vi har inte sett detta, detta har hänt när inte någon av personalen har varit i närheten, säger Curt-Rune Roos.

Vad säger det om hur det fungerar hos er?

– Ja, det kan man ifrågasätta men de sa ingenting, säger Curt-Rune Roos.

Det finns polisförhör med dig där det framgår att du har sett att hon har blåmärken på kroppen, hur kan du då säga att du inte visste att hon blev slagen?

– Har jag sagt det?

Det står här till exempel att söndagen innan hon dog hade hon en t-shirt på sig och Curt såg att hon hade blåmärken på armarna i höjd med armbågen?

– Det kommer jag inte ihåg.

Hur kan du inte komma ihåg det?

– Det är märkligt i så fall, säger Curt-Rune Roos.

Bo-Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se

Leif Johansson, SR Kalmar
leif.johansson@sr.se

Elin heter egentligen något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".