Foto: Scanpix
ÖSTERGÖTLAND

En kommun i länet firar EU-dagen

Den 9 maj är det Europadagen och runt om i Europa firar européerna på olika sätt. I Östergötland är intresset för att fira dagen litet. En undersökning som Sveriges Radio Östergötland gjort visar det sig att det bara är Linköpings kommun som kommer att uppmärksamma dagen.

– Det här är något som har funnits med oss under lång tid. Vi tänker nog göra ytterliggare ansträngningar nästa år för att uppmärksamma det ännu mer, säger Ann-Cathrine Hjerdt (M) kommunfullmäktiges ordförande i Linköping.

Orsaken till varför kommunerna inte vill ha något offentligt firande varierar. Söderköpings kommun menar att det inte är motiverat att arrangera något större arrangemang i besparingstider. Medan kommunalrådet i Finspång svarar att dagen helt enkelt har kommit bort i skymundan när nationaldag- och valborgsmässofirande har planerats.

I Vadstena kommun är man osäker på om det överhuvudtaget blir någon EU- flaggning eftersom kommunen saknar EU- flagga att hissa. I Norrköpings kommun har man också valt att inte uppmärksamma dagen.

–  Jag tror att partierna kommer att göra det.Vi har diskuterat frågan här i Norrköping och valt att lägga fokus på hösten istället, säger Li Teske (S) kommunfullmäktiges ordförande i Norrköping.

Lovisa gelin
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".