Facebook ska ta Färm till Bryssel

Socialdemokraterna väljer nya vägar för att få den östgötske kandidaten Göran Färm omvald i Europaparlamentet i juni. Istället för torgmöten och affischer är det Internetsidan Facebook och kedjebrev som gäller.

– Vi ska använda oss av sociala medier. Göran försöker vara en flitig Facebookanvändare. Sedan ska vi också testa det här med personlig insamlingskampanj. Det är många som har ett högt förtroende för Göran och vill att pengarna ska gå direkt till honom, säger Christoffer Bernsköld som samordnar den socialdemokratiska EU-satsningen i länet.

Ja, Socialdemokraterna i Östergötland har en egen Göran, EU-parlamentarikern Göran Färm som hoppas bli omvald i juni. Eftersom han är ett känt ansikte både i Östergötland och på riksplanet väljer partiet att storsatsa på honom i sin valkampanj.

Men Socialdemokraterna i Östergötland väljer en taktik som skiljer sig från de flesta andra partiers. Utöver de gamla beprövade metoderna som torgmöten, affischer och information i brevlådan vill partiet prova helt nya metoder.

Dörrknackning och personlig kontakt, kedjebrev och en hel del Internetkampanjande är några av de nya metoderna som ska ta Färm till Bryssel. Man prövar också fundraising enligt amerikanska mått. Pengar ska samlas in öronmärkt till Färms kampanj.

– I ett val som det här är det viktigt att man kan profilera lokala förmågor och Göran är ju en väldigt starkt lokal förmåga här i Östergötland, säger Christoffer Bernsköld.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista