östergötland

Rådjur och vildsvin orsakar trafikolyckor

Viltolyckorna ökar kraftigt i Östergötland under årets första tre månader jämfört med samma period förra året. Olycksökningen i Östergötland är betydligt större än riksgenomsnittet på flera viltslag. Trafikolyckorna med rådjur och vildsvin ökar mest.

– Jag tycker att avskjutningen ska ökas, i alla fall av vissa viltslag. Om det är så att rådjursstammen har ökat då bör ju den hållas ner lite och framför allt så är det ju viltsvinen som har ökat väldigt mycket, så där bör det ju skjutas av, säger Mia Kjällander, som arbetar med viltfrågor på länsstyrelsen.

Olyckorna med vildsvin, rådjur och älg ökar mer i Östergötland än i landet i genomsnitt om man jämför årets första tre månader med samma period i fjol. Trafikolyckorna med vildsvin och rådjur ökar betydligt mer i Östergötland än riksgenomsnittet. Rådjursolyckorna ökar med nästan 50 procent och vildsvinsolyckorna med över 50 procent.

Ett annat viltslag som ofta är inblandat i trafikolyckor i länet är dovhjorten. Mer än en tredjedel av alla dovhjortsolyckor  i hela landet under årets första tre månader inträffade i Östergötland. Och på länsstyrelsen vill man nu alltså se en ökad avskjutning av framför allt vildsvin. Men det är inte helt lätt att minska vildsvinsstammen, enligt Mia Kjällander

– Vildsvin är ju väldigt svårjagade, men nu när Jordbruksdepartementet ändrat lagstiftningen hoppas vi att jägarna kommer att lyckas bättre med sin vildsvinsjakt i framtiden. När man kan ha belysning vid åtelplats är det lättare att kunna få tag på dem och dessutom att skjuta rätt vildsvin. För det är viktigt att man inte skjuter bort en sugga ifrån smågrisar, säger Mia Kjällander.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se