Linköping

Egyptisk samling kan lånas ut

Östergötlands länsmuseum kommer inte att lämna tillbaka de museiföremål som Egypten krävt att få tillbaka. Däremot kan museet tänka sig att låna ut samlingen till Egypten. Det beslutade museistyrelsen i dag.

Enligt Egypten tog den svenske samlare Otto Smith med sig skålar, statyetter, armband och pärlor illegalt ur landet för 80 år sedan.

De 200 föremålen donerades senare av samlarens släktingar till Östergötlands länsmuseum. Det är första gången Egypten vänder sig till ett svenskt museum för att få tillbaka föremål.

– Vi har haft en bra dialog med egyptiska ambassaden och vi strävar båda två efter att hitta en lösning som fungerar för båda parter. Vi hoppas att de ska se det här som en gest för att fortsätta att ha ett bra sammarbete, säger länsmuseichefen Maria Jansén efter dagens beslut.

Att Otto Smith skulle ha smugglat ut föremålen illegalt dementerar länsmuseet.

– Det finns inga bevis för att han handlat på ett oriktigt sätt, han handlade enligt de regler som fanns i Egypten vid den tiden, säger Jansén.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista