Norrköping

Enzo har blivit storebror

För andra gången har en gorillaunge fötts i Sverige. Födseln skedde klockan halv fyra i går morse i Kolmårdens Djurpark.

Sveriges första gorillaunge, den numera riksbekante Enzo, har nu alltså fått ett syskon. Mamma är gorillahonan Naomi och pappa heter Efata.

– Det gick jättebra. Det är andra gången för mamman Naomi. Ungen diar och är jättesnyg, stark och pigg, säger Silvi Bohlin på djurparken. 

Än så länge vet djurparkspersonalen inte så mycket om sitt senaste tillskott. Mamman håller ungen tätt intill sig så man vet inte om det är en pojke eller en flicka. Man uppskattar att den väger två kilo.

– Vi hoppas att det fortsätter att gå bra och så småning om kommer väl hela gruppen ut. Men vi ska låta henne var i fred lite först eftersom Naomi inte tog så bra hand om Enzo till en början, säger Bohlin.

Hur har Enzo reagerat?
– Med stora ögon. Han luktar på ungen och tittar lite förvånad. Men han är absolut inte arg utan dansar som vanligt. Pappan tittar lite misstänksam och man kan se antydningar till att han kan tänka på framtiden och tycker att det blir lite jobbigt att ha två ungar som vill leka några timmar om dagen.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista