Linköping

Checklista minskar operationsskador

En ny metod ska öka patientsäkerheten vid operationer och minska de misstag som kan ske i operationssalarna. Flera svenska sjukhus håller på att införa en checklista med punkter som operationspersonalen ska gå igenom tillsammans.

Lena Nilsson som är narkosläkare och biträdande verksamhetschef på operationsavdelningen på Universitetssjukhuset i Linköping. Hon välkomnar det nya arbetssättet.

– Det är bra och vi fokuserar på arbetet. Det stärker lagarbetet i operationssalen, säger Lena Nilsson.

Enligt Socialstyrelsen sker sex av tio skador i vården inom den kirurgiska verksamheten. Hälften av dem skulle kunna förhindras.

Den nya arbetsmetoden har tagits fram av Världshälsoorganisationen. Den går ut att man stannar upp i operationen och kontrollerar att alla i operationsteamet vet vad som sker och vad som ska hända vid ingreppet.

Man undersöker också grundläggande uppgifter, som patientens identitet och att det är rätt arm eller ben, som man planerar att operera.

– Kommunikationsmisstag är en av de vanligaste misstagen i vården, säger narkosläkaren Lena Nilsson.

På Universitetssjukhuset i Linköping börjar man jobba med checklistan om en månad. På andra sjukhus i Sverige har man eller planerar att införa arbetsmetoden.

Det är också aktuellt i en rad andra länder, säger Jon Ahlberg, som är chefläkare på Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag.

– Metoden har införts i Danmark och man planerar att införa samma checklista i Finland. Alla kontroller som behöver göras före operationen och under tiden, blir verkligen genomförda. Alltid och konsekvent, säger Jon Ahlberg, som är chefläkare på Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista