Östergötland

Här får hårdrockarna frälsning

Nu har Sverige fått sin första hårdrockskyrka - Metal Sanctuary i Norrköping. Idén hämtades från USA och nu planeras högmässa med distade gitarrer och black metal-komp.

– En slags fristad där kristna hårdrockare kan känna att man inte är ensam, det finns fler än jag som tror på gud och gillar hårdrock. Det var så tanken föddes, säger Göran Jacobson, hårdrockspastor i Metal Sanctuary.

Det var efter en USA-vistelse 2003 som Göran Jacobson i Norrköping fick idén till Metal Sanctuary - en kyrka för kristna hårdrockare. Upplevelsen i en Metal church utanför Los Angeles var det häftigaste han varit med om.

– Psalmsången hette duga, det var distade gitarrer, dubbla baskaggar, det var fullt ös och jag bara... I was blown away som man säger där borta, jag höll på att falla baklänges, förklarar Göran Jacobson.

Tanken var direkt att försöka starta upp en liknande församling i Sverige. Men kristen hårdrock är inget nytt fenomen. I Sverige har musiken funnits i över trettio år, men det är först nu som hårdrockarna har fått en egen kyrka. Enligt Göran Jacobson beror det på att man har fått verka i motvind, motståndet mot kristen hårdrock är starkt hos andra församlingar.

– Det finns ett motstånd, man anser i kyrkan att hårdrock det är djävulens musik och det hör inte hemma där. Det anser man på fullaste allvar fortfarande, fast att det är 2009. Motståndet i dag är lika starkt som för 35 år sedan.

Hur då?
– För att ta ett exempel så pratade jag med en av våra medlemmar häromdan. Personen i fråga var helt förtvivlad därför att man i hans hemförsamling mer eller mindre beslutat att kasta ut honom ur kyrkan för att han gillar hårdrock, säger han.

Än så länge har hårdrocksfantasterna ingen egen kyrkolokal. Istället träffas man i mindre grupper hemma hos olika medlemmar som finns spridda över hela landet. Men tanken är att så småningom skaffa både en särskild lokal och ordna egna hårdrocksmässor.

– Vi har ju en lokal här i stan som passar väldigt bra, som har fyra skorstenar och som kallas för kyrka. Min tanke är att den skulle passa väldigt bra för en metalmässa. Att drapera den i svart, ha ett metalband som leder sången och istället för kyrkorgel har man distade gitarrer, bas och trummor och en skrovlig sångare. Sedan samlar man in folk till en metalgudstjänst och där de traditionella psalmerna är utbytta mot kristna hårdrockslåtar.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Pastorns fem bästa hårdrockslåtar

1) Sodom - Jerusalem

2) To Hell With The Devil - Stryper

3) Hallowed Be Thy Name - Iron Maiden

4) The Sign Of The Southern Cross - Black Sabbath

5) Messiah - Levitikus

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista