östergötland

Fler startar eko-jordbruk

Allt fler lantbrukare i länet väljer att gå över till ekologisk produktion. Idag finns 958 ekologiska bönder jämfört med 899 samma period förra året. Enligt länsstyrelsen ser man en liknande ökning även i år, helt i linje med EU:s mål om att fler ska driva ett miljövänligt jordbruk.

Mattias Karlsson, på Haningetorps gård nära Omberg, har drivit ekologisk kött- och spannmålsproduktion i tio år. Han anser att ett extra startstöd från EU kan få fler lantbrukare att gå över från konventionellt till ekologiskt lantbruk.

– Vi får ett visst ekostöd idag, man kanske skulle kunna öka det under övergångsperioden. Det är ofta då det är som tuffast, när man får ta kostnaderna för den ekologiska produktionen men inte får något mer betalt för sin produkt, säger Mattias Karlsson till Sveriges Radio Östergötland.

Idag får den ekologiska bonden 20 procent mer i stöd än den konventionella lantbrukaren. Men att ge stöd till den bonde som odlar miljövänligt tycker Peter Engholm, spannmålsproducent på Knivstorpsgård vid Omberg är fel väg att gå.

– Jag tycker att det är helt fel, det är konstgjord andning. Jag tycker att det ska vara lika mycket stöd till båda produktionerna. Är det intressant och konsumenterna vill ha det så betalar de ändå och det är konsumentpriset som ska avgöra, säger Peter Engholm.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista