ÖSTERGÖTLAND

Möjlighet till fetmaoperation minskas

Landstinget i Östergötland begränsar möjligheterna för överviktiga personer att magopereras mot fetma. Och begränsningarna möter kritik från Överviktigas riksförbund.
– Det är beklagligt att man har en urvalsmetod överhuvudtaget, säger på förbundet.

Body mass index, BMI, är ett mått på över- eller undervikt, där ett värde på över 30 räknas som fetma. Enligt landstingets nya riktlinjer kommer de som har ett BMI mellan 35 och 40, men samtidigt inte är diabetiker inte längre erbjudas magsäcksoperation motverka fetman. Istället ska diabetiker och personer med BMI över 40 prioriteras.

Enligt Cleas Juhlin som är verksamhetschef på kirurgiska kliniken är det en resursfråga.

– Det finns ingen ekonomi och vi har inte kirurger eller operationsutrymme för alla de här patienterna. Vi måste ta hand om akuta patienter, de med cancer och andra allvarliga sjukdomar.

Claes Juhlin säger samtidigt att det är flera patienter som inte är diabetiker som skulle ha nytta av operationen.

– Men om man i ett prioriteringssammanhang tittar på vilka det är som har mest nytta är det framförallt de som lider av sockersjuka.

På Överviktigas riksförbund är man dock kritiska till begränsningarna, och menar att många som borde få operation nu går miste om det.

– Visst är det så. Det är som att titta på cancerpatienter och säga att de som har en cancersvulst som är större en femkrona, de opererar vi, de andra får klara sig på annat sätt.

Claes Juhlin menar dock att de nya prioriteringarna inte ska utestänga så många.

– Det är långt ifrån majoriteten, för de som har ett BMI över 35 har ofta diabetes, men det finns ett antal patienter som inte kommer få operation i nuläget.

Samtidigt vänder sig Stefan Wallerek mot att BMI används som mått.

– Man borde använda ett annat mått istället och istället titta på hur pass villiga patienterna är och hur pass bra de bör kunna klara av det psykologiskt och fysiologiskt.

Stefan Wallerek på överviktigas riksförbund säger att det är vanligt att fetmapatienter som bortprioriteras från operation, helt blir utan vård. Enligt Cleas Juhlin finns det dock annan behandling att få i Östergötland.

– De kommer att få medicinsk behandling och dietistbehandling. De kommer att vårdas som de gjort i flera år, av primärvårdsläkare eller medicinare.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista