Säsong för giftig stenmurkla

Nu växer stenmurklan i skog och mark. Svampen äts i Sverige enligt gammal tradition, trots att den är gifitig. Livsmedelsverket rekommenderar alla att avstå från att äta stenmurklan, även om den kokats och torkats.

Däremot är toppmurklan en ofarlig delikatess och svampexperter rekommenderar att man på restauranger frågar om murkelsåsen är gjord på sten- eller toppmurkla.

Stenmurklans gift gyromitrin kan lagras i kroppen och är cancerframkallande och påverkar även reproduktionen. Giftet är organiskt bundet och därför svårt att torka eller koka bort, skriver TT. Förgiftning karaktäriseras av två faser, en första efter 5-12 timmar med trötthet, magvärk och illamående och en andra efter flera dygn med neurologiska symptom, kramp och medvetslöshet.

Men en som äter stenmurkla några gånger varje år är svampkännare Dan Olofsson i Norrköping.

- Inte kopiösa mängder men ändå. Den är mycket god om den tillreds rätt, säger han.

Den som vill laga till stenmurklor bör koka dem och hälla bort vattnet och vid torkning ska man inte vistas länge i samma rum som murklorna, säger Dan Olofsson.

I Finland är det förbjudet att sälja stenmurklor på grund av deras giftighet.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista