Linköping

Utsatta kvinnor kan få nytt boende

Ett skyddat boende i Linköping för våldsutsatta kvinnor som missbrukar, har nu kommit ett steg närmare förverkligandet. Nu ansöker kommunen om pengar för att starta tre platser ihop med Stadsmissionen.

– Kvinnor i missbruk som bor i så kallat blandboende med både kvinnor och män, far illa och därför så måste vi göra en delning, säger Linnéa Darell (FP) som är ordförande i omsorgsnämnden.

Behovet av ett skyddat boende för våldsutsatta kvinnor med missbruksproblem i Linköping har funnits sedan flera år tillbaka och idag är kvinnorna hänvisade till boenden för båda könen.

– Tyvärr så har man egentligen inte något fullvärdigt stöd. Det är mellan åtta och tio kvinnor bor permanent i de boenden som finns men i akuta situationer så finns det ingenting eftersom kvinnojourens lägenheter inte är för kvinnor som är i missbruk, säger Linnéa Darell.

Och mäns makt över kvinnor är stor i missbruksvärlden, berättar Eva som missbrukat heroin och varit våldsutsatt i flera år.

– Det känns ju som om man är dubbelt utsatt när man har missbruksproblem och är våldsutsatt. Man förhåller sig till männen hela tiden, det är männens spelplan, säger Eva som egentligen heter något annat.

Nu ansöker kommunen om 800 000 kronor och hoppas kunna öppna ett akutboende med tre platser till hösten, men enligt Linnéa Darell är behovet mycket större.

– Det här är ett steg på vägen mot att uppnå målet, säger hon.

Katarina Wahlström
katarina@wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista