Norrköping

Vattenpris till Norrköpingselever

Det var tre elever från Norrköping som blev vinnare av Svenska Juniorvattenpriset 2009. Åsa Omstedt, Anthony Abdulahad och Lisa Chung från De Geergymnasiet belönades för sitt projekt om buteljerat vatten.

De tre får nu uppdraget att representera Sverige i den internationella finalen, Stockholm Junior Water Prize, i augusti och vinnarna där kommer att få 30 000 kronor som ska delas lika med deras skola.

– Vinsten känns jättekul och överraskande! Genom den här tävlingen har vi fått möjlighet att påverka fler människor och på så sätt skapa en större medvetenhet kring vad konsumtion av flaskvatten ger för effekter, framförallt på miljön. Det känns stort och spännande att få representera Sverige i den internationella tävlingen, säger vinnarna Åsa, Anthony och Lisa.

Tävlingsprojekten bedömdes av en jury bestående av vattenexperter inom skol- och universitetsvärlden samt näringslivet. I sin vinnarmotivering skriver juryn:

”För ett projekt som på ett engagerat sätt tar sig an ett högaktuellt vattenrelaterat problem. Ett moget genomfört arbete som behandlar en lång rad frågeställningar belysta ifrån olika perspektiv. Ett väl genomfört arbete som kopplar ihop vardagsnära beteenden med globala utmaningar. Det vinnande projektet innehåller enkla undersökningar som på ett avslöjande sätt slår hål på föreställningar och vanor. I studien ifrågasätter man hur reklam och trender styr delar av vår vattenkonsumtion i en ohållbar riktning. Följ Åsa, Anthony och Lisa - byt butelj mot kran!”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista