Östergötland

Dyrare mat kan ge mer ekologiskt

Det är högre matpriser som kan få fler bönder att gå över till ekologisk produktion. Det anser Lantbrukarnas Riksförbund, LRF.


Ett mål som EU har är att öka det miljövänliga lantbruket och i Östergötland väljer nu allt fler bönder över till ekologisk produktion. Enligt länsstyrelsen valde ett femtiotal bönder att ställa om från konventionellt jordbruk till ekologiskt under förra året och en liknande ökning väntas även i år.

Men för att fler ska välja att ställa om är det är konsumenten som måste betala de ökade produktionskostnaderna. Det menar Peter Borring, ordförande för LRF i Östergötland.

– Att höja stöden för olika produkter är inte rätt väg att gå. I slutändan är det konsumenten som måste vara beredd att betala merkostnaden, säger Peter Borring till Sveriges Radio Östergötland.

Idag finns det drygt 950 ekologiska lantbrukare i länet som får ett extra stöd för sin produktion utöver det jordbruksstöd som alla bönder får.

Den ekologiske lantbrukaren Mattias Karlsson i Ödeshög vill se ytterligare stöd för att få fart på den miljövänliga produktionen.

– Om man kunde ge något merstöd under själva omläggningsåren skulle det underlätta för många som vill ställa om, säger Mattias Karlsson.

Men det här är alltså inte den väg som LRF vill gå. Organisationen vill istället se en höjning av priserna på den ekologiska maten. Kunderna utanför en affär på Tornbyområdet i Linköping är dock tveksamma till höjda priser.

– Jag förstår att de måste gå med vinst, men det är konsumenterna som blir drabbade så man får väl göra ett val, säger kunden Evelina Hagelin.

Miljöpartiets toppkandidat i EU-valet, Carl Schlyter från Linköping, vill se ett ökat EU-stöd till det miljövänliga jordbruket:

– EU ger idag hundraprocentigt stöd till icke ekologiskt jordbruk, men det jordbruk som ska ha stöd är det ekologiska och inte det som är beroende av kemikalier, säger Carl Schlyter.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista