Norrköping

Inför rätta för 200 våldtäkter

I dag inleds rättegången mot den 38-årige Norrköpingsbo som åtalats för att ha våldtagit ett barn vid över 200 tillfällen. Men trots brottets omfattning är fallet inte ovanligt.

–När det handlar om övergrepp mot barn inträffar de ofta i nära relationer, det är ofta så att övergreppen pågår under en lång tid innan de avslöjas. Då hinner det bli ett stort antal brottstillfällen, säger Helene Gestrin, åklagare i Linköping och särskild utredare av sexualbrott mot barn

Den 38-årige mannen dömdes tidigare i år till sex års fängelse för att ha våldtagit sin dotter under flera år. Men efter att domen hade fallit trädde ytterligare ett barn fram som berättade att han blivit utsatt för sexuella övergrepp av mannen.

Enligt åklagaren handlar det nya fallet om uppskattningsvis 200 våldtäkter under åtta års tid. 38-åringen har erkänt delar av brotten. I dag inleds rättegången.

Den senaste tiden visar en konstant ökning av antalet anmälda våldtäkter mot barn i Sverige. Åklagare Helene Gestrin ser två möjliga förklaringar.

–Den ena förklaringen är mänsklig, numera talar vi mer öppet om sexuella övergrepp. Det andra skälet är byråkratiskt, nu är vi mer noggranna att bokföra det som så många brott som det egentligen är.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista