Musslor i Östersjön blir drivmedel

Musslor ska göra Östersjön renare och samtidigt bli nyttig energi. Det hoppas i alla fall flera östgötska myndigheter som gått samman för att se om musslorna också kan omvandlas till biogas. Nu påbörjas en studie som ska se om musslor kan bli biogas.

– Tanken är att vi ska odla musslor för att få bort kväve till vattnet. För att få miljövinster måste musslorna upp ur vattnet och användas till någonting vettigt, säger Carl Hamilton, skärgårdsutvecklare i Östergötland och en av de drivande bakom projektet.

–Vår tanke är att musslorna ska rötas och bli biogas för att kunna driva fordon och då slår vi två flugor i en smäll vi får en bättre vattenkvalité i Östersjön och vi får ett miljövänligt drivmedel.

Bakom planerna står regionförbunden i Östergötland och Kalmar, flera kommuner i dom båda länen, Linköpings universitet och lokala entreprenörer. Att musslor tar upp kväve och fosfor och kan användas som renare av vatten är känt sen tidigare. Men nu ska det alltså undersökas om musslorna kan bli biogas.

Tanken är att musslorna minskar övergödningen av Östersjön och därefter fiskas upp för att bli drivmedel. Om satsningen slår väl ut kan det ge fler jobb i skärgården inom några år. Men först måste man alltså undersöka hur mycket biogas man kan få ut av musslorna. Och om det kan bli lönsamt. De försöken ska snart börja.

Mariana Johansson processutvecklare på Svensk biogas forskning och utveckling i Linköping, är hoppfull.

– Proteiner i sig ger ju bra gas så det talar för att det går att göra biogas av musslorna, säger hon.

Om det visar sig att det inte går att göra biogas av musslorna, ska man undersöka om dom kan bli fiskfoder eller hönsfoder istället. Men Sara Hallin, processingenjör på Svensk Biogas forskning och utveckling i Linköping, hoppas att projektet ska slå väl ut.

– Tanken är så bra. Man renar vattnet, ökar sysselsättningen i skärgården och sen kan man göra biogas och sluta kretsloppet. Och jag tror att det är realistiskt det visar försök på västkusten, säger Sara Hallin.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista