Östgötarna struntar i hjälmen

Cyklisterna i Östergötland är sämst i landet på att använda cykelhjälm, det visar ny statistik från föreningen NTF. Knappt 20 av 100 cyklister använde hjälm när de cyklar, enligt undersökningen. Motala sticker däremot ut i länet.
– Vi jobbar framförallt att barn ska ha hjälm, säger Fredrik Nilsson på kommunens gatuenhet.

Motala blev utnämnd till årets cykelstad i maj av cykelfrämjandet bland annat för att många använde hjälm. Fredrik Nilsson på gatuenheten tror att Vätternrundan har betydelse. 

– Det är hjälmtvång i Vätternrundan och när folk är ute och tränar inför rundan har man hjälm på sig. Då känner man sig också otrygg sen när man cyklar till vardags.

Kommunen i Motala arbetar bland annat med att få barn att använda cykelhjälm.

– Vi jobbar framförallt att barn ska ha hjälm, och tekniska nämnden går in och subventionerar hjälmar till femåringar. Alla femåringar får erbjudande om att köpa hjälm till subventionerat pris.

Är det kommunens uppdrag att se till att mmänniskor använder hjälm, eller är det upp till var och en?

– Kommunerna och alla organisationer måste ut och informera mer. Människor saknar kanske insikten om hur farligt det är att inte använda hjälm.

I Stockholm använder 76 av 100 cyklister hjälm, vilket är bäst i Sverige. En förklaring kan vara att många cykelpendlar och därmed har bra rutiner för att använda hjälmen, enligt NTF.

Tvåa kommer Västernorrland, 61 procent, och Sörmland är trea med 51 procent. De senaste fem åren har ett 30-tal cyklister dött i trafiken och 300 har fått svåra skador.

Lotta Karlsson
lotta.m.karlsson@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista