Hjälp för tandläkarrädda

Landstinget i Östergötland har hittat en metod för att bota personer med extrem tandläkarskräck. Med hjälp av en psykolog och kognitiv beteendeterapi har 80 procent av patienterna botats och både från sin tandläkarskräck och därmed också kunnat få hjälp för sina tandbesvär.

Man uppskattar att ungefär var tionde person lider av någon form av tandläkarskräck och att den för mellan två och tre procent blir så stor och kopplas till ångest så att man väljer att inte besöka tandläkaren på många år.

Tandvårdslagstiftningen ger extremt tandvårdsrädda personer rätt till subventionerad psykologbehandling för att de ska klara av sköta sin tandhälsa. Patienten betalar upp till 900 kronor själv, vilket är taket för högkostnadsskyddet. Kostnaden utöver detta finansieras av landstinget. Enligt landstinget behövs ofta ett tiotal träffar med psykologen.

Symptom på ångest

Ansträngd andhämtning eller andnöd
Yrsel, ostadighetskänslor, svindel matthet
Hjärtklappning eller hastig puls
Darrningar och skakningar
Svettningar
Kvävningskänslor
Illamående, magbesvär
Överklighetskänslor inför en själv och omgivningen
Stickningar, domningar i händer och fötter

Källa: landstinget

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista