Inga krav när kommuner köper kött

 Priset går före omsorg om djuren när kommunern köper fläskkött. En stor del av det kött som köps i Sverige kommer från Danmark där Ekot avslöjat att djuren i flera fall plågas under sin livstid. En kartläggning visar att över hälften av de östgötska kommunerna inte ställer några särskilda krav på djurhållning när de köper kött.

–Företagen vi köper av ska uppfylla EU:s krav framför allt när det gäller ursprungsmärkning, salmonella och foder, säger Håkan Klaening upphandlingschef i Motala.

I Sverige ställs höga krav på djurproducenterna men i till exempel Danmark är kraven betydligt lägre. Sveriges import av griskött från Danmark har fyrfaldigats sedan mitten av 90-talet. Men Ekots granskning visar att grisarna plågas på danska gårdar.

Allt fler djur misshandlas av bönderna på väg till slakten för att snabbare få in dem i lastbilarna och pressa priserna. Ekots granskning visar att var fjärde sugga hålls inspärrad i en bur hela sitt liv i Danmark. Burarna är så trånga att grisarna inte ens kan vända sig om.

I Östergötland har elva kommuner svarat på ekots enkät om vilka krav som ställs vid upphandling av kött. Mer än hälften meddelar att de inte ställer några krav på god djuromsorg. I Motala där man även upphandlar på uppdrag av Ödeshög, Ydre, Åtvidaberg, Vadstena och Mjölbe säger Håkan Klaening att man inte har resurser att ställa högre krav på de företag som lägger anbud.

–Vi ställer de obligatoriska kraven. Vi går inte längre för vi har inte resurser att göra det. Ställer man krav så måste man kunna kontrollera att de följs.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista