"Ont i lederna ingen bra djuromsorg"

Grisar som föds upp enligt kravs regler drabbas oftare av benskörhet än konventionellt uppfödda grisar. En orsak till detta kan vara att kravgrisarna har lättare att utveckla ledproblem eftersom de vistas mycket ute och rör sig mer. Men det kan också bero på att den svenska grisen inte är anpassad för miljön.

Gunnela Ståhle är vice ordförande i förbundet Svenska djurskyddet hon menar att det blir en trovärdighetsfråga för konsumenterna.

– Att ha ont i lederna är ingen bra djuromsorg. Vi alla som bryr oss om djurvälfärd vill självklart känna och veta att krav - grisar och ekologiska grisar har det bättre än konventionellt uppfödda grisar. När det nu visar sig att de har ont i benen så blir det en trovärdighetsfråga.

En av orsaken till att kravgrisen har mer ledproblem än konventionellt uppfödda grisar är att vår svenska gris inte är anpassad till att leva i den miljö som krav kräver, menar Gunnela Ståhle

- Det finns bara ett sätt, ett rejält krafttag när det gäller djurmaterialet. Så att det finns nog skäl att KRAV i det här fallet tar tag i frågan och börjar diskutera. Tar upp frågan vilken typ av gris vi ska ha för att klara av det här, säger Gunnela Ståhle.

Kjell Sjödahl Svensson är ansvarig för regelfrågor på KRAV och han menar att de följer frågan men det behövs fler studier.

– Då måste man veta att problemet beror på vilken ras man använder. Då behövs det mer än en undersökning, men det är förstås viktigt att ta reda på det säger Kjell Sjödahl Svensson.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista