Linköping

Mamman döms till vård för barndråp

I dag föll domen mot den 32-åriga mamman som misstänks ha dödat sin ettårige son i Linköping. Tingsrätten dömer kvinnan tilll rättspsykiatrisk vård för dråp, då kvinnan led av en allvarlig psykisk störning vid brottet.

Händelsen inträffade i början av mars i år i familjens bostad i Linköping. Den 32-åriga mamman ska då dränkt sin ettårige son i badkaret i samband med att pojken badade.

I rätten förklarade kvinnan att hon hade känt sig hotad och att hon inte förstod vad hon hade gjort. Tiden före händelsen hade bekanta lagt märke till att mamman förändrats. En rättspsykiatrisk undersökning har visat att hon lider av en allvarlig psykisk störning.

Åklagaren åtalade mamman för mord, men enligt rätten ska gärningen bedömas som dråp på grund av hennes bristande psykiska hälsa. Dråp innebär att gärningen skett i hastigt mod och varit oplanerad. Kvinnan döms nu till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista