Dom i asfaltkartellen idag

Den slutliga domen i den så kallade asfaltkartellen meddelas av Marknadsdomstolen klockan 11. Därmed blir det klart hur stora böterna blir för det olagliga prissamarbete flera byggföretag ägnat sig åt under flera år.

Linköpings kommun är en av de kommuner som förlorat pengar på kartellen och vill ha ersättning.

– Jag hoppas och tror att domen kommer att vara så tydlig i sitt utslag så att vi med säkerhet kan säga att vi får tillbaka pengarna. Det är ju medborgarnas pengar som skulle ha gått till asfalt men som istället gett oskäliga vinster till företagen, säger Paul Lindvall (M) kommunalråd i Linköping.

Det var efter tips från före detta anställda på NCC i Linköping hösten 2001, som konkurrensverket nystade upp historien om den uppmärksammade kartellen. Flera stora företag hade delat upp asfaltmarknaden i Götaland och Svealand mellan sig och på så sätt lyckats hålla priserna på en högre nivå än de varit om företagen konkurrerat med varandra. 

Tingsrätten dömde sedan nio företag däribland NCC och PEAB, till närmare en halv miljard i böter. Domen överklagades sedan och idag meddelas den slutliga domen. Och det kan betyda att de drabbade kommunerna kan få skadestånd.

– Det rör sig om tiotals miljoner. Sedan har det här troligen pågått längre tillbaka i tiden men det är preskriberat nu. Så nu handlar det om drygt 20 miljoner, säger Paul Lindvall.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista