Reinfeldt i Linköping: Vi måste hålla ihop inom EU

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) besökte idag Linköpings universitet. Runt 400 studenter lysnnade på Reinfeldts och EU-parlamentariken Anna Ibrisagics föredrag om EU:s roll i utrikes- och säkerhetsfrågor.

–Ska EU vara en stark aktör så handlar det mycket om att hålla ihop inom EU, att hålla ihop mot yttre frågor, framför allt mot de större länderna i världen, sa Reinfeldt under sitt tal.

Efteråt fick besökarna ställa frågor och bland anant fick Reinfeldt och Ibrisagic frågan på hur de ser på högerextremismens framfar i Europa. Svaret kom i form av en uppmaning att gå och rösta i EU-valet 7 juni.

Oron för miljön kom också upp under mötet, en fråga som Reinfeldt vill göra till huvudfråga när Sverige tar över ordförandeskapet i EU i sommar.

–Det som jag anser är valets huvudfrågor är stå emot klimatförändringar och skapa förutsättningar att häva finanskrisen och på så sätt skapa fler jobb.

Hur mycket får du med dig av det svenska och östgötska perspektivet när du träffar världens ledare?
–Jag tror att jag rest och lyssnat så mycket i Sverige att jag får med mig väldigt mycket av det svenska bottnat i olika delar i landet.

Studenterna Hedvig Stenmark och Emelie Hallin var nöjda med föredraget även om de inte höll med i sakfrågorna.

–De är duktiga retoriker men jag vet inte om jag håller med i alla frågor.

–Reinfeldt var jätteduktig men jag kommer inte att rösta på moderaterna i EU-valet.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista