Vadstena vill förföra turister

Åtta hundra kassar med reklam för Vadstena ska delas ut till resenärer på Stockholms central, där en så kallad Flytta hit-mässa pågår just nu. Även Söderköping deltar på mässan, bland totalt ett tjugotal kommuner.

–Vi vill att turisterna ska komma hit, bli förälskade och stanna kvar i Vadstena, säger Vadstenas moderata kommunalråd Caroline Unéus.

Vadstenas befolkning minskade med 26 personer under första kvartalet i år. Nu letar man nya invånare i Stockholm och dessutom tittar kommunledningen på hur Boxholm har gjort. Där har man lyckats öka sin befolkning med ett 30-tal personer i år.

– De har fått igång sina flyttkedjor och fått villor till salu genom att bygga alternativa äldreboenden, säger Caroline Unéus.

Även i Vadstena funderar man på att bygga trygghetsboenden för de äldre. Men bra kommunikationer med pendeltåg som i Boxholm, blir det inte.

– Det har både Banverket och Östgötatrafiken sagt, att det aldrig kommer att gå. Men det viktigaste är att få en matarbuss som fungerar till Skänninge. Sedan tror jag det är viktigt att ha kvar direktbussarna till Linköping som går tidiga morgnar och sena kvällar.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista