Kinda

Tio år efter skotten i Malexander

I dag är det tio år sedan det uppmärksammade rånet mot Östgötabanken i Kisa och som slutade i att rånarna sköt två polismän till döds i Malexander. För många förändrades livet efter händelsen.

- Man inser att man inte har nio liv utan kan försvinna när som helst, säger fotografen Per Svensson Borrud.

Den 28 maj 1999 slog Jackie Arklöv, Tony Olsson och Andreas Axelsson till mot Östgötabanken i Kisa. För fotografen Per Svensson Borrud etsades händelsen fast för alltid.

I skogarna söder om Kisa hamnade han mitt i eldstriden där rånarna attackerade polisen med automatvapen och handgranater. I tumultet som uppstod trodde polisen först att han var en av rånarna.

- Då tar jag upp kameran och tar några bilder på honom och då tror han ju att jag tillhör rånarna. Så att han siktar på mig och i sista sekunden så avbryter han från att skjuta.

Trots att det nu har gått tio år påverkas han fortfarande av händelsen.
- Tyngst var det efter två år, det var nog jobbigast. Då fick jag en form av panikångest och var borta i ett par veckor.

Hur har det här påverkat dig som fotograf?
- Ja, man tänker ju till ett par gånger extra innan man följer efter så här och sätter på sig gula västar så att man syns. I första hand för att inte bli skjuten och för att inte bli påkörd av andra bilar.

För Kisa blev rånet den första stora krisen för samhället.
- Ja det här kan faktiskt drabba oss här ute på landsbygden där vi känner oss så trygga. Så jag tror att trygghetsfrågorna kom väldigt mycket i fokus i flera år efter det här, säger Majlis Johansson, då kommunalråd i Kinda kommun.

Rånet i maj 1999 blev också en händelse som satte Kisa på kartan.
- Man pratar ju fortfarande om det, många kommer i håg att det hände i Kisa just. Så det har ju gjort Kisa känt för att rånet var här. Det är bankrån och Magnus Samuelsson man tänker på, säger Maria Leek.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista