Åby

Dråpet i Åby prövas på nytt

I dag inleds rättegången i Göta hovrätt mot 41-åringen som dömdes för att tagit livet av sin granne i Åby med femton knivhugg. Åklagaren har överklagat att mannen dömdes för dråp och inte för mord. Mannen dömdes av tingsrätten till nio års fängelse.

41-åringen ska dödat sin 58-årige granne med femton knivhugg i ett bostadsområde i Åby i december förra året. Motivet till dådet tros vara svartsjuka, då båda männen varit intresserade av samma kvinna.

Under förhandlingen i tingsrätten medgav mannen att han dödat grannen men att det skett i nödvärn och att det var grannen som attackerade honom.

Eftersom det inte går att utesluta att att brottet skett med ett visst mått av hastigt mod valde tingsrätten att fälla mannen för dråp.

Men åklagaren var inte nöjd med domen utan anser att brottet ska rubriceras som mord. 41-åringen å sin sida anser att han bör bli frikänd. Förhandlingarna avslutas i morgon.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista