Boxholm

Minnesstund efter polismorden

Tio år efter att två polismän kallblodigt sköts till döds av tre bankrånare i Malexander hölls i dag en minnesstund på platsen. Poliser från länet och anhöriga slöt upp för att hedra de två polismännen.

– Det har gått många år men så fort man passerar den här platsen så kommer känslorna tillbaka och det kommer tillbaka mycket tankar kring det jobb man har och de faror som vi alla utsätter oss för, säger Annika Askänger, en av dom poliser som slöt upp vid mordplatsen.

Strax före klockan tre på fredagseftermiddagen den 28 maj 1999 slog de tre rånarna till mot Östgötabanken i Kisa. Vid flykten sköt de mot en efterföljande ensam polisman som tvingades gömma sig i skogen för att komma undan automatvapen och granater. 

När ytterligare en polispatrull tog upp jakten en stund senare slutade det med att de båda poliserna sköts till döds på vägen i det lilla samhället Malexander, på ett sätt som påminde om närmast en avrättning. 

De tre rånarna Tony Olsson, Jackie Arklöv och Andreas Axelsson greps och dömdes som kollektivt ansvariga.

– Det har gått många år men så fort man passerar den här platsen så kommer känslorna tillbaka och det kommer tillbaka mycket tankar kring det jobb man har och de faror som vi alla utsätter oss för, säger Annika Askänger.

Vilka spår har det satt i dit liv, som polis?
– För det första en stor ödmjukhet inför livet, för varje dag som man kommer hem ifrån jobbet. För det man har runt omkring sig, nära och kära.

Annika Askänger menar att man tänker lite annorlunda nu när man är ute på ett jobb. Händelsen blev som ett uppvaknande.

– Tankarna har väl alltid funnits, att händer det något sånt här så flyr jag. Jag har en möjlighet att kunna agera. Men i det här läget så hade de ingen möjlighet, säger Annika Askänger.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista