Mjölby

Forntida pärlor funna i grav

Ett ovanligt fynd har gjorts vid utgrävningar kring Appuna kyrka i Mjölby kommun. 33 svarta glaspärlor låg i en grav, troligen från medeltiden, invid kyrkan. Antikvarie Ann-Charlott Feldt på Östergötlands länsmuseum som gjort fyndet, säger att pärlorna antagligen kommer från tiden före Gustav Vasa.

Graven med pärlorna hittades i samband med dränerigsarbete vid Appuna kyrka i en grav drygt två meter under marken, under rasmassorna från den gamla 1100-talskyrka som stått på platsen en gång. Hur gammal graven är kommer tester med C 14-metoden att visa. Men Ann-Charlott Feldt gissar att den åtminstone är från tiden före Gustav Vasa.

- Jag lyfte på bäckenbenet i graven och där låg pärlorna och glittrade. De är väldigt välbevarade, de ser ut som svarta blåbär, säger hon.

Det är ovanligt med fynd av pärlor i en grav, säger Ann-Charlott Feldt och de kommer så småningom att visas på länsmuseet i Linköping. Men varför de lades i graven för många hundra år sedan är svårt att säga.

- Det det kan vara någon form av religiös eller kultisk idé. Det finns väldigt mycket lokala traditioner också som har med begravningar att göra.

- Det är alltid roligt att hitta något man inte väntar sig. Här förväntar man sig skelett, kanske något mynt, lite raseringsmassor från gamla kyrkan - men inte det här, säger Ann-Charlott Feldt.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista