Basket-EM: Italien vidare till kvartsfinal

Italienarna visste inte vart de skulle ta vägen. Lyckan var total. Men resan bär till Globen - och kvartsfinal mot Grekland i basket-EM. Italien slog favoriten Tyskland i åttondelsfinalen i Norrköping med 86-84.
- Jag såg att spelarna hade "rätt" ögon i kväll, säger coachen Carlo Recalcati. Det var ett långt dygns färd mot triumfen. Italien spelade på söndagskvällen i Luleå, satte sig på flyget och landade i Norrköping först vid fyrasnåret på måndagsmorgonen. Inte mycket sömn, inte mycket tid till återhämtning, inte mycket tid till förberedelser. - Den här matchen var som ett 100-meterslopp - och vi startade när Tyskland sprungit tio meter. Men jag trodde på laget, visste att vi kunde bättre än i matcherna mot Frankrike och Slovenien. Och det är lätt för alla att förstå hur lycklig jag är, säger Recalcati. Segern var en sensation och prestation. Tyskarna hade pekats ut som en av favoriterna i EM. Men då måste de lära sig att spela utan storstjärnan Dirk Nowitzki. Det hade varit lite si och så med det under gruppspelet i Norrköping. Det var samma visa mot Italien på måndagskvällen. En av de tunga guldkandidaterna får åka hem. Italien, som få fört fram, åker vidare till kvartsfinalen mot Grekland i Globen på torsdag. - På tisdag ska vi bara vila. Grekerna ser jag som en av EM-favoriterna och vi fick stryk mot dem med 20 poäng hemma i Varese tidigare i somras. Men vi ska spela ännu mer fysiskt. Och nu har det här laget inte längre någon press på sig, säger Carlo Recalcati. TT
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".