EU-valet

Wallström uppmanar till röstning

Den socialdemokratiska EU-kommissionären Margot Wallström besöker i dag länet för att få upp intresset för att få folk att rösta i EU-valet. Valdeltagandet i valen till Europaparlamentet är lågt och har stadigt sjunkit sen Sveriges EU-inträdet 1995.

– Det är ju inte tillräckligt högt valdeltagande som det är. Därför försöker vi använda oss av till exempel MTV för att påminna de 36 miljoner förstagångs väljare som finns i EU. Vi försöker använda våra kanaler för att påminna om valet, säger Margot Wallström.

Första gången då svenskarna hade möjlighet att gå till valurnorna för att rösta i valet till Europaparlamentet var 1995. Då låg valdeltagandet på lite drygt 41 procent. Sen har valdeltagandet stadigt sjunkit. Senaste valet röstade knappt 38 procent av dom röstberättigade i Sverige. Det innebar att Sverige hade ett av dom sämsta valdeltagandena av samtliga EU:s medlemsländer.

Men något enkelt recept att få folk att rösta finns inte tror EU-kommissionären Margot Wallström. Ansvaret ligger främst hos dom olika partierna som måste skapa intressanta debatter om sakpolitiken.

Under dagens besök uppmanade hon dom som går och röstar att försöka få med en person som vanligtvis inte röstar till vallokalen. Hon säger att många beslut som påverkar folks vardag tas i Europaparlamentet. Den som inte röstar missar helt chansen att påverka.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista