Linköping

Ny metod mot barnmisshandel

Antalet anmälningar om fysisk barnmisshandel har ökat konstant de senaste tio åren. Men nu ska BUP Elefanten på sjukhuset i Linköping prova en ny amerikansk metod för att bättre kunna hjälpa misshandlade barn och deras föräldrar.

– Mina förväntningar är att det här ska kunna hjälpa barn att kunna vara trygga i sina familjer. Att föräldrar ska få bra verktyg så att det blir bättre för barn och naturligtvis också för föräldrarna, säger socionomen och terapeuten Beata Malmgren..

Metoden kommer från USA, Care institute och bygger på kognitiv integrerad behandling. Det handlar om att man utgår ifrån kopplingen tanke, känsla och beteende. Det som skiljer den här metoden från andra behandlingar är att man här arbetar i grupp. Behandlingen sker vid 16 tillfällen både separat med föräldrarna och barnen, men även gemensamt.

– Man arbetar med föräldrarna så att de står för det som de har gjort mot barnen. Det handlar om att arbeta med en säkerhetsplan där man tittar på agerandet när det uppstår situationer hemma. Situationer som tidigare har lett till att föräldrar har slagit sina barn. Tanken är även att hjälpa barn hur de kan agera när deras föräldrar blir arga, säger Beata Malmgren.

Det handlar inte bara om samtal, utan i metoden ingår även rollspel.

– Det blir rollspel både i föräldragruppen, i barngruppen och i den gemensamma gruppen för att visa på hur man kan agera när sådana situationer uppstår, säger Beata Malmgren.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista