Lindbäck trea i GP på Ullevi

Piraternas speedwayförare Antonio Lindbäck kom på tredje plats i gårdagens GP-tävling på Ullevi i Göteborg. Lindbäck, som egentligen inte är GP-förare i år, hade fått en wild card till Göteborgstävlingen.

Förra året Fredrik Lindgren. I år stal Antonio Lindbäck mycket av showen på Ullevi och såg till att Sverige haft en förare på prispallen i alla årets VM-deltävlingar.

Lindbäck slutade trea efter Emil Sajfutdinov och Jason Crump.

– Superkul. Bättre än jag hade förväntat mig, sade Lindbäck.

Lindbäck kom till Ullevi som wild card-förare. Tillbaka i den konkurrens han för ett par år sedan var van vid. Och han visade direkt att han absolut har kapaciteten att vara med och slåss bland världens bästa förare.

Lindbäck vann grundtävlingen och han gjorde det tack vare en rad omkörningar. I ett av heaten gick han från sista till första plats på en halv kurva och en halv raka. Då fanns ändå VM-ledande Jason Crump på banan.

Finalen blev ett drama i två akter. I första startförsöket ledde Lindbäck ett kort tag, med teamchefen Tony Rickardsson vilt hoppande i depån, men låg trea när Nicki Pedersen och Emil Sajfutdinov körde ihop. En rasande Pedersen dömdes som vållande.

I andra försöket tog Crump starten följd av Lindbäck som dock inte kunde hålla Sajfutdinov bakom sig. Ryssen körde sedan om Crump också, tog karriärens och säsongens andra VM-seger.

Stort smil

Lindbäck som var totalfokuserad hela tävlingen sprack upp i ett stort smil efteråt.

– Superkul. Banan var hoppig men en bra dag fungerar det också. Det gick lite bättre än jag hade vågat hoppas på innan. Ändå är jag lite besviken att det inte räckte riktigt hela vägen. Man är ju tävlingsmänniska och vill alltid vinna, sade Lindbäck.

Teamchefen Tony Rickardsson var också nöjd.

– Jag trodde nog att Anton skulle kunna vinna. Men vi får ändå vara nöjda. Anton gjorde en riktig kanontävling, sade Rickardsson.

Ingen tur

Andreas Jonsson blev näst bäste svensk. Jonsson slutade delad tvåa i grundtävlingen och hade ingen tur i semifinalen. Jonsson hade finalplatsen klar när Fredrik Lindgren vurpade bakom honom. I omstarten kom Jonsson efter direkt från start och hade inget riktigt läge att passera Jason Crump som tog sista finalplatsen bakom Lindbäck.

– Skit. Jag valde fel bana i semifinalen. Jag hoppade iväg bra men sedan fanns det inget fäste. Nu blev det ändå tolv poäng och det är okej, sade Jonsson utan att för den skull låta det minsta nöjd.

Förra årets succéman från Ullevi Fredrik Lindgren lämnade banan på flaket bakom en fyrhjuling. Han vurpade bort sina chanser i semifinalen och stannade på nio poäng.

– Jag får ändå vara ganska nöjd, även om det just nu känns ganska besviket, sade Lindgren direkt efter vurpan. Detta är den nivå jag måste ha varje tävling. Det var svårkört i dag och jag hade lite oflyt. Bland annat gick sadelfästet av i mitt andra heat.

Jason Crump leder fortfarande VM men kom inte till presskonferensen då han misstänkte att han brutit två fingrar och valde att uppsöka sjukhus.

Sune Karlsson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista